/ 14 november 2023

De sociale impact van selfservice in Retail

De aanhoudende groei van selfservice en self-checkout systemen blijft van grote invloed op de dynamiek in de Retail, zowel in de food als de non-food sector. Digitale self-checkout systemen hebben gezorgd voor een revolutie in de manier waarop klanten hun aankopen doen, zoveel mag duidelijk zijn. Bij de discussies rond dit thema gaat veruit de meeste aandacht uit naar gemak, zelfstandigheid en tijdwinst voor de consument en naar efficiency voor de ondernemer. De sociale aspecten blijven relatief onderbelicht, terwijl ze voor ondernemers wel degelijk een belangrijke factor zijn bij de implementatie van self-checkouts in hun winkels.


Dit artikel biedt waardevolle inzichten en analyses over de sociale aspecten van self-checkouts. Door de impact op klantinteracties, personeel en klanttevredenheid te onderzoeken, krijgt u een uitgebreid inzicht in de sociale dynamiek rondom self-checkout systemen.Klantinteractie en empathie

Een van de grootste zorgen bij de introductie van self-checkouts is de mogelijke impact op klantinteracties. Traditionele interacties met kassamedewerkers bieden de mogelijkheid voor persoonlijk contact, waarbij klanten vragen kunnen stellen, aanbevelingen kunnen krijgen of gewoon een praatje kunnen maken. De afwezigheid van een kassamedewerker kan leiden tot een verlies aan persoonlijke aandacht voor klanten tijdens het winkelen. Dat kan door sommige klantgroepen als negatief worden ervaren.


Het is van belang om u hiervan bewust te zijn en na te denken over strategieën om dit verlies aan persoonlijke aandacht te beperken. Bijvoorbeeld door medewerkers in te zetten voor actieve hosting in het self-checkout gebied, waarbij ze hulp kunnen bieden, advies kunnen geven en vragen kunnen beantwoorden. Daarnaast kan een strategische opstelling van de self-checkouts in de winkel helpen om interactie met de klant te stimuleren, waardoor de algehele winkelervaring wordt verbeterd.Personeelsinzet en baanzekerheid

De introductie van self-checkouts kan leiden tot bezorgdheid bij medewerkers over de gevolgen voor de inzet en baanzekerheid van personeel. Omdat bij de implementatie van self-checkout-systemen minder personeel nodig is voor bemande kassa's, moet u als retailer rekening houden met de mogelijke gevolgen voor uw werknemers. De angst voor baanverlies kan een vijandige werkomgeving creëren en het moreel van het personeel beïnvloeden, wat uiteindelijk van invloed is op de klanttevredenheid.


Door u te richten op het herdefiniëren van de rol van medewerkers in de context van self-checkout systemen kunt u een groot deel van deze zorgen wegnemen. In plaats van baanverlies kan de implementatie van self-checkouts werknemers juist de kans bieden om hun aandacht te verleggen naar meer klantgerichte taken. Door werknemers in staat te stellen klanten te helpen, persoonlijke aanbevelingen te doen of problemen van klanten aan te pakken, kunt ervoor zorgen dat de personeelsdynamiek positief blijft en de baanzekerheid behouden blijft.


Daar komt bij dat in de huidige marktomstandigheden zo’n 15% van de retailers te maken heeft met personeelstekorten. Het invoeren van self-checkouts kan u helpen om tekorten op te vangen en de werkdruk bij het personeel te verminderen.Klanttevredenheid en gemak

Hoewel self-checkouts bedoeld zijn om klanten gemak te bieden, zijn er gevallen waarin ze kunnen leiden tot frustratie en ontevredenheid. Problemen zoals technische storingen, productherkenningsfouten of problemen bij het navigeren door het systeem kunnen leiden tot een negatieve winkelervaring.


Door deze uitdagingen te identificeren en te begrijpen kunt u pro-actief maatregelen nemen om deze frustraties zoveel mogelijk te voorkomen. Investeren in gebruiksvriendelijke en betrouwbare self-checkout systemen is cruciaal om de klanttevredenheid te garanderen. Regelmatig onderhoud en regelmatige updates om technische problemen aan te pakken kunnen de gebruikservaring aanzienlijk verbeteren. Daarnaast zijn goede klantgeleiding, duidelijke gebruiksinstructies en gebruiksvriendelijke interfaces van cruciaal belang om verwarring en frustratie bij de klant tot een minimum te beperken.


Diefstal en voorkomen van derving

Een belangrijk punt van zorg bij self-checkouts is de kans op diefstal en derving. De afwezigheid van een kassamedewerker die toezicht houdt op het transactieproces verhoogt het risico dat klanten opzettelijk of onopzettelijk de betaling van artikelen omzeilen. Het is van groot belang dat u effectieve maatregelen neemt om deze risico's te minimaliseren en uw omzet te beschermen.


Het gebruik van beveiligingscamera's en het implementeren van andere technologische preventiemaatregelen bij de self-checkouts kunnen helpen bij het voorkomen van diefstal. U zult echter ook moeten investeren in het opleiden van uw personeel. Niet alleen om verdacht gedrag te herkennen en eventueel in te grijpen, maar ook om actieve hosting toe te passen, klanten te begroeten en waar nodig te adviseren en te helpen bij het afrekenen van hun boodschappen. Door de problemen rondom derving en diefstal vooraf in kaart te brengen en aan te pakken, kunt u de levensvatbaarheid en winstgevendheid van self-checkout systemen veiligstellen.De toekomst van self-checkouts: technologie en menselijke interactie in balans

Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen, zal de toekomst van self-checkouts in winkels waarschijnlijk nog geavanceerder worden. Als retailer zult u een balans moeten zien te vinden tussen het benutten van technologische vooruitgang en het behouden van essentiële menselijke interacties. De integratie van kunstmatige intelligentie, gezichtsherkenning en mobiele betaalsystemen kan het gemak en de efficiëntie van self-checkout systemen verder verbeteren.


Het is echter cruciaal om te erkennen dat self-checkouts menselijke interacties in de retailomgeving niet volledig mogen vervangen. Blijf uw strategie voortdurend evalueren en aanpassen om ervoor te zorgen dat self-checkout systemen de behoefte aan gepersonaliseerde klantinteracties aanvullen in plaats van vervangen.


Conclusie

Het implementeren van self-checkout systemen in winkels kan veel voordelen bieden op het gebied van efficiëntie en gemak. Retailers zullen ook rekening moeten houden met de sociale gevolgen van deze systemen. Door de impact van self-checkouts op aspecten als klantinteractie, inzet van personeel en klanttevredenheid te begrijpen, kunt u effectief inspelen op de uitdagingen van self-checkout systemen en het potentieel ervan maximaal benutten.


Door prioriteit te geven aan klantinteractie en empathie, door personele gevolgen en de bezorgdheid over de baanzekerheid aan te pakken, door gemak en klanttevredenheid te garanderen en door effectieve preventiemaatregelen tegen derving en diefstal te implementeren, kunnen retailprofessionals self-checkout systemen succesvol integreren in hun winkels en tegelijkertijd de sociale structuur van de retailomgeving in stand houden.


Terwijl de toekomst van self-checkouts zich ontwikkelt, moeten professionals in de detailhandel een delicaat evenwicht vinden tussen het gebruik van technologie en het behouden van menselijke interactie. Door innovatie te omarmen en tegelijkertijd de persoonlijke benadering te behouden, kunnen retailers een optimale winkelervaring creëren die gemak, efficiëntie en menselijke interactie combineert.

/ Contact

Vragen?

Vragen over onze check-outs, zelfservice oplossingen of kiosken? Neem dan contact op via het onderstaande formulier en wij helpen u zo spoedig mogelijk verder.

Bedankt!

We hebben je contactformulier ontvangen!
Volg ons
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen check-outs, selfservice en kiosken door Pan Oston te volgen.

Download De sociale impact van selfservice in Retail datasheet

Bedankt voor de interesse in onze oplossing. Plan voor verdere vragen een adviesgesprek in met één van onze verkopers.