Hoe maak je de regio Salland voor de technisch georiënteerde jonge professionals aantrekkelijker? Een zestal bedrijven werken samen met andere innovatiehubs en onderwijsinstellingen aan deze vraag in een nieuwe innovatiehub die de naam FutureTech Salland draagt. Door krachten te bundelen, komen kennis en kunde bij elkaar. Daarmee hopen de deelnemende bedrijven met technisch innovatieve vraagstukken de jonge professionals te faciliteren.
De eigenaren van Bajo Bouw, Bepacom, Derks Marketing, Pan Oston, PCA en Roelofsen Horsetrucks zijn al een tijdje samen op weg om te verkennen hoe die samenwerking eruit komt te zien. “We willen nauw gaan samenwerken met kennisinstellingen”. Zegt Gerben Derks, die veel kansen ziet. Als aanjager van het eerste uur zag hij dat innovatiehubs enorm konden bijdragen aan zowel de ontwikkeling van de studentkant als ook aan de bedrijvenkant. Het mooie van zo’n hub is dat je slagkracht kunt bundelen, aantrekkelijker en beter zichtbaar kunt worden voor jongeren. Derks wist de andere deelnemende bedrijven mee te nemen in dit verhaal. Vanuit kennisinstellingen Universiteit Twente en Saxion, Windesheim, Deltion en Avensus zijn er inmiddels ook lijnen gelegd naar de nieuw te vormen hub. “Bij onderwijsinstellingen zijn ze juist altijd op zoek naar aansluiting bij de praktijk, maar ook voor ons als bedrijf is het niet altijd eenvoudig om deuren te openen als je daar niet structureel bovenop kunt zitten. Met een nieuwe hub hopen we dit juist structureel te kunnen blijven doen.” Aldus Maurice Tijs eigenaar van PCA.
Ralf Hovenga CEO bij Pan Oston zag vanaf het begin de potentie in de hubs. Met name de kruisbestuiving van jonge mensen en andere bedrijven kunnen erg interessant zijn om ze te laten ontdekken wat goed bij hen past. “Wanneer je dat faciliteert dan sta je uiteraard ook op het netvlies van die jonge professionals.“ Aldus Hovenga. Daarnaast vindt er ook kruisbestuiving plaats tussen de bedrijven onderling. “Je ziet dat er al informatie uitgewisseld wordt over hoe je dingen aanpakt. Je kunt enorm veel leren van elkaar. Dat aspect kun je gaandeweg uiteraard ook nog verder uitbreiden”.
Bij FutureTech Salland zal het niet primair gaan om nieuwe innovaties te ontwikkelen. Hoewel dat zeker een uitkomst kan en mag zijn. Het doel is meer gericht op het aanhaken van jonge mensen met de vraagstukken van de toekomst. “Als technisch georiënteerd bedrijf heb je altijd te maken met ontwikkelingen. Je wilt mensen die die ontwikkelingen ook omarmen en daarmee aan de slag gaan”. Vertelt Herwin Kemper van Bepacom.
In allerlei diverse disciplines kunnen de jonge talenten hun stage en afstudeeropdrachten binnen FutureTech Salland gaan doen. “Bij Bajo Bouw vind ik het erg interessant hoe onze interne processen verder geautomatiseerd kunnen worden. Voor ons zijn dat ook innovaties. Hoe mooi zou het zijn wanneer je jong potentieel met dit soort opdrachten aan de slag kunt laten gaan”. Aldus Nico Neppelenbroek van Bajo Bouw uit Mariënheem.
Uit onderzoek is gebleken dat de jonge professionals aan het begin van hun carrière op de arbeidsmarkt het moeilijk vinden om een keuze te maken. Er is enorm veel aanbod, maar wat past nu goed? Ze hebben nauwelijks ervaring en er is veel verschil tussen bedrijven en soorten opdrachten. Eigenlijk weten ze nog niet wat er allemaal mogelijk is en vaak ontdekken ze tijdens hun werk pas waar ze goed of niet goed in zijn. “Hoe mooi zou het zijn als je ze vroegtijdig al kunt laten ontdekken waar hun talenten liggen en wat daarmee de mogelijkheden zijn.” Aldus Dominique Roelofsen van Roelofsen Horsetrucks. “Je faciliteert in feite de wensen van deze jonge mensen. En laat ze kennismaken met verschillende bedrijven die elk hun eigen cultuur en aanpak hebben”. De basis van dit alles moet in september van dit jaar staan.